Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με το εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα και τη γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Tο Δεκέμβριο του 2010, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) - σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 3549/2007- τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ) για νομοτεχνική επεξεργασία, προκειμένου στην συνέχεια να αποσταλούν στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου είχε ως ακολούθως:

 

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος

 

Προεδρικά Διατάγματα για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

 

05 / 12 / 2010

Από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ι. Πανάρετου, ανακοινώνεται ότι όλα τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Τα διατάγματα αυτά είναι τα εξής:

1. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος,

β) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης,

γ) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και

δ) Οικολογίας και Περιβάλλοντος

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

2. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Κλωστοϋφαντουργίας,

β) Οχημάτων,

γ) Τεχνολογίας Αεροσκαφών και

δ) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

3. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Ηλεκτρολογίας,

β) Μηχανολογίας,

γ) Ενεργειακής Τεχνολογίας και

δ) Αυτοματισμού

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

4. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του Τμήματος Ναυπηγικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

5. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

β) Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

γ) Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων και

δ) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

6. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

7. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Πολιτικών Δομικών Έργων,

β) Πολιτικών Έργων Υποδομής,

γ) Τοπογραφίας και

δ) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (T.E.I.)

8. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι.)

 

Σχέδια Π.Δ για Τμήματα Πανεπιστημίων

9. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων.

10. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Διπλωματούχων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

 

 

 

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ: Σχολιασμός για τα σχέδια που βρίσκονται στο ΣτΕ

 

 

1η Παρατήρηση

Οι έννοιες που εισάγονται για πρώτη φορά στα σχέδια Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ και των τμημάτων του Πανεπιστημονικου τομέα:

  • η τεχνική ευθύνη,
  • τα προχωρημένα και συνήθη έργα,
  • ο έλεγχος επαγγελματικής επάρκειας ,
  • η συνεκτίμηση όλων των αποκτηθέντων προσόντων,
  • οι διευρυμένοι επαγγελματικοί φορείς,

Όπως διατυπώνονται, κινούνται στη σφαίρα του ιδεατού και αγνοούν επιδεικτικά την ζοφερή επαγγελματική πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι αφού η εφαρμογή τους προϋποθέτει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως:

– Κατάργηση κυρίως της αναχρονιστικής τεχνικής νομοθεσίας της δεκαετίας του 1930 - 1980 για Μηχανικούς, Γεωπόνους, κλπ,

– μετατροπή των Ν.Π.Δ.Δ Επιμελητηρίων σε Ν.Π.Ι.Δ,

– επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων Πολυτεχνικών και Γεωπονικών  Σχολών με βάση τα προγράμματα σπουδών τους και το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα  όχι τους νόμους του 1930 καθώς και αναδιάρθρωση δημοσίων υπηρεσιών, σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών.

 

Και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα καθοριστικής σημασίας, για την τελική μορφή του επαγγελματικού προφίλ του Πτυχιούχου, θέματα δεν διευκρινίζονται αλλά παραπέμπονται  σε μελλοντική έκδοση Π.Δ ή νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αποτέλεσμα: Αν εκδοθούν - ως έχουν - τα σχέδια αυτά, θα είναι  ανενεργά.

 

 

2η Παρατήρηση

Τα σχέδια Π.Δ  παραπέμπουν σε μελλοντική έκδοση Π.Δ/των για τον καθορισμό των αδιευκρίνιστων «διευρυμένων Φορέων» και διαδικασιών λειτουργίας τους.

Με τον τρόπο αυτό τα σχέδια Π.Δ όπως έχουν «μεταλλαχθεί» έρχονται  σε πλήρη αντίθεση με την  δέσμευση  του Υφυπουργού για ρεαλιστικές λύσεις που θα εφαρμοστούν και δεν θα αποτελούν απλά μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού.

Επομένως  η άμεση προώθηση με νομοθετική ρύθμιση (ή έστω με Π.Δ) των εγκεκριμένων από το ΣΑΤΕ (2008), προεδρικών διαταγμένων είναι, με βάσει τα σημερινά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα,  η μόνη ρεαλιστική λύση.

Οι ενιαίοι Φορείς πιστοποίησης ων επαγγελματικών προσόντων τω πτυχιούχων των δυο τομέων, προϋποθέτει την ενοποίηση των Α.Ε.Ι και την αποκρατικοποίηση των τριών συντεχνιακών φορέων δηλ του Τ.Ε.Ε, ΓΕΩΤ.Ε.Ε, Ο.Ε.Ε.

Τα σχέδια Π.Δ συζητηθήκαν στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ στις 2 Ιουνίου του 2011, στο οποίο προ πολλού, σχετικό υπόμνημα είχε αποστείλει η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με παρατηρήσεις επί του νομικού και φυσικά και επί του περιεχομένου αυτών,  με στόχο την βελτίωση τους.

Το αρμόδιο τμήμα σε αυτή τη φάση δεν ασχολείται με το περιεχόμενο, αλλά η γνωμοδότηση του εστιάζεται στα νομοτεχνικά των σχεδίων Π.Δ.

e-Υπηρεσίες

Επίκαιρα

  • Συνάντηση με τον Διευθυντή του Υπουργού Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

    Αθήνα 30-8-2024

    Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 29-8-2024, συνάντηση της Διοίκησης της ΕΕΤΕΜ με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Παιδείας, κ. Νικ. Δημάκη.

    Η συνάντηση είχε προγραμματισθεί κατά την παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Πάτρα στις 19-7-2024 και συμμετείχαν ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων και το μέλος της ΚΔΕ, κ.κ. Δ.Δημόπουλος, Κ. Σινογεώργος και Αθ. Κουμούτσος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αχαΐας της ΕΕΤΕΜ, κ. Φ. Κατριβέσης, συνοδευόμενοι από τη Νομική Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κα Αθηνά Μανίκα.

    Περισσότερα...  
  • Συνάντηση της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΕΤΕΜ με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών

    Αθήνα, 27-08-2024

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Μαγουλά, είχε χθες η Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στο πλαίσιο της δέσμευσης της για την προώθηση των θεμάτων του κλάδου και εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης, αλλά και της σχετικής απόφασης της ΚΔΕ.

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Κ.Δ.Ε, κ.κ. Δ.Δημόπουλος και Κ. Σινογεώργος, αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τη Νομική Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κα Αθηνά Μανίκα.

    Περισσότερα...