Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 16-12-2014

loberdos proedroi tei 2014Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Δυστυχώς, αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων υιοθετεί τις σκοταδιστικές απόψεις ορισμένων Πρυτάνεων, οι οποίες συμβαδίζουν με τις απόψεις γνωστών συντεχνιακών Επιμελητηρίων που δημιουργήθηκαν τότε που η εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης ήταν διαφορετικές από ότι σήμερα.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να εμφανίζεται το σύνολο των Πρυτάνεων ως οπαδοί αναχρονιστικών αντιλήψεων.

Δεν είδαμε αντίστοιχες λάβρες δηλώσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, όταν "θεσμοθετούνταν" τα Κολλέγια, ή όταν, πρόσφατα, τους χορηγούνταν Επαγγελματικά Δικαιώματα, αντίστοιχα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, εξηγείται, διότι μέλη Δ.Ε.Π εργάζονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π (για δυο συνεχόμενες θητείες) τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γνωστό Κολλέγιο.

Αναφορικά με τη θέση της Συνόδου για τα "αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα", καλό είναι οι Πρυτάνεις να περιοριστούν στον ακαδημαϊκό τους ρόλο, να ασχοληθούν με τα Ιδρύματα που διοικούν, τα οποία καταλαμβάνουν χαμηλές θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις και να μην προσδένονται στο άρμα γνωστών συντεχνιακών συμφερόντων, παριστάνοντας τους εκπροσώπους των.

Πραγματικά απορούμε με τη συλλογιστική της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία καταλήγει στο ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιτευχθεί μόνο αν τα Τ.Ε.Ι αποκλειστούν τόσο από τη χορήγηση διδακτορικών διπλωμάτων όσο και από την έρευνα! Προφανώς αγνοούν ότι πολλά Τ.Ε.Ι έχουν επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο, χωρίς τους ανάλογους πόρους.

Τονίζουμε ότι, εδώ και τριάντα χρόνια, η ανάπτυξη βρίσκονταν «στα χέρια» των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Πτυχιούχων τους – οι επιλογές των οποίων οδήγησαν στην παραγωγική και οικονομική χρεωκοπία της χώρας, την οποία βιώνουμε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είναι καιρός πλέον να απελευθερωθούν ακαδημαϊκά τα Τ.Ε.Ι και οι πτυχιούχοι τους από τα συντεχνιακά δεσμά, «μήπως» ως κοινωνία μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Όσον αφορά τα καθαρώς ακαδημαϊκά θέματα, η απάντηση δόθηκε από τα αρμόδια Όργανα των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Την απάντηση του Προέδρου του Σ.Α.Τ.Ε μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Την απάντηση της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου Προέδρων - Αν. Προέδρων Τ.Ε.Ι μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Tην πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για το χωροταξικό σχεδιασμό των Α.Ε.Ι μπορείτε να τη δείτε εδώ

Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι Αθήνας μπορείτε να το δείτε εδώ

Επίκαιρα

 • Έγγραφο της ΕΕΤΕΜ προς τον Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 10-10-2019

  Έγγραφο απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Β. Διγαλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά».

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...