Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 484 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 03-03-2015

synnodos proedron tei 2015Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή αναπαράχθηκε στον τύπο, για την κατάργηση των Τ.Ε.Ι και την μετατροπή τους είτε σε Πανεπιστημιακές Σχολές, είτε σε σχολές Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (I.E.K), όπως είχαν προτείνει οι Κοσμήτορες των Πολυτεχνείων 6 χρόνια πριν!

Τουλάχιστον επιπόλαια, αν όχι κακόβουλη, μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του νέου Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Δ. Χασάπη, που προέρχεται από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛ. Όμως και το προεκλογικό πρόγραμμα του κυρίαρχου εταίρου της κυβέρνησης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), δεν φαίνεται να επιφυλάσσει καλύτερη τύχη για τα Ιδρύματα!

Αν, όμως, αυτό συνδυαστεί και με την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, τότε και ο ειδικότερος χώρος των Τ.Ε.Ι (Σχολές Μηχανικών) δεν θα πρέπει να περιμένει επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της νομοθετικής ρύθμισης άσκησης του επαγγέλματος και τον αναγκαίο, όσο ποτέ, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα τεχνικά έργα και το επάγγελμα των Μηχανικών στην Ελλάδα!

Οι παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι / Πανεπιστήμια), πρέπει να ξεκινούν από το νόμο 4009/2011, ο οποίος είχε ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή και υπονομεύτηκε στη συνέχεια, εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων. Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από μια στρατηγική ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα επιλύει χρόνιες αγκυλώσεις, θα ξεπερνά συντεχνιακές αντιλήψεις, θα αναδιατάσσει τον τεχνολογικό τομέα και θα δημιουργεί τομέα ανθρωπιστικών σπουδών.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζεται ότι ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου «δεν έχει προβεί ποτέ σε ανάλογη δήλωση».

 

Την Παρασκευή 27.02.2015 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Σύνοδος Προέδρων - Αναπλ. Προέδρων Τ.Ε.Ι.

Τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο μπορείτε να τις δείτε εδώ

Ανάμεσα στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης ήταν τα ακόλουθα:

 1. Ακαδημαϊκή Ολοκλήρωση (Διδακτορικά – Μετονομασία).
 2. Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων (ειδικά μετά το Σχέδιο «Αθηνά»).
 3. Προϋπολογισμοί - Οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα.
 4. Νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (και Διοικητικού).
 5. Μετεγγραφές- Διαγραφές φοιτητών.
 6. Θεσμικό πλαίσιο (Συμβούλια - Οργανισμοί - Τετραετείς Προϋπολογισμοί).

Στη σύνοδο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κ. Δ. Δημόπουλος, ως κοινός εκπρόσωπος όλων των ενώσεων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην παράλειψη της πολιτείας να ρυθμίσει πλήρως, ως όφειλε, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων σχολών Τ.Ε.Ι σε συνδυασμό με την διατήρηση σε ισχύ νόμων, β.δ/των του 1930 και 1950 και πλήθους εγκυκλίων και αποφάσεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να περιλαμβάνουν τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι, με αποτέλεσμα το «κλείσιμο» του επαγγέλματος για τους Μηχανικούς – Γεωπόνους, Δασοπόνους, Οικονομολόγους, τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών στις αντίστοιχες επιστημονικές κατηγορίες, αλλά και τις αναρίθμητες νομικές διενέξεις ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο της Χώρας, με σοβαρές επιπτώσεις στις συναλλαγές, στην οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.

Επεσήμανε ότι «μετά και την πρόσφατη επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των ιδιωτικών Κολλεγίων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα των Τ.Ε.Ι δεν είναι τεχνικό, ούτε ακαδημαϊκό, αλλά κατεξοχήν πολιτικό θέμα και είναι απολύτως αναγκαία η άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, ενδεχομένως και άλλων Σχολών, με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αίρουν αμφιβολίες, χρόνιες διαμάχες».

Πρόσθεσε δε, ότι «η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μέσω της νομικής της υπηρεσίας, σε συνεργασία και με άλλους έγκριτους νομικούς, μεταξύ των οποίων και Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία κατ' άρθρο σχεδίου νόμου και αιτιολογικής του έκθεσης, για την οριστική επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων και των συναρμόδιων Υπουργείων.»

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις βασικές προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που είναι:

 • Η άμεση τροποποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» αναφορικά με τις κατευθύνσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης πάνω σε νέα ενιαία βάση και για τους δυο τομείς.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

  Αθήνα, 30-07-2021

  Η Κ.Δ.Ε. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 30-7-2021, αποφάσισε την σύγκληση της 22ης τακτικής Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Καταστατικού.
  Η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00, στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΕΦ).

  Τα θέματα της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας είναι τα εξής:
  1. Διοικητικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  2. Οικονομικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  3. Έκθεση Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε).

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 16 του Καταστατικού, σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας κατά την πρώτη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα συγκληθεί στην Αθήνα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας και κατά τη δεύτερη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση λήψης έκτακτων υγειονομικών μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

   

   
 • Παρέμβαση Βουλευτών για τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  Ερώτηση για  τους Υπουργούς Παιδείας και ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Νίκη  Κεραμέως και  Κ. Καραμανλή,   για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  κατέθεσαν Επτά (7) Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 

  Την Ερώτηση κατέθεσαν: ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής , Β. Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), η Υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), οι δυο Κοινοβουλευτικοί   Εκπρόσωποι:   Μιχ. Κατρίνης (Ηλείας) και Κ. Σκανδαλίδης (Α’ Αθήνας),   και οι  Βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος  (Αιτωλ/νιας) και Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρας) οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην  Πρωθυπουργός  και βουλευτής Αχαΐας  Γ. Α. Παπανδρέου.

  Περισσότερα...  
 • Φτάνει πια με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και την κοροϊδία των νέων ανθρώπων

  Αθήνα, 12-02-2021

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

  Περισσότερα...