Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

kokoshsΗ ΟΣΕΠ ΤΕΙ εκφράζει την ικανοποίηση της για την καθοριστικής σημασίας συμβολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου στην επίτευξη του πάγιου αιτήματος της Ομοσπονδίας για σταδιακή εξίσωση των αμοιβών μεταξύ μελών ΔΕΠ και μελών ΕΠ. Ο Νόμος 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει την ίδια αμοιβή του επιδόματος «Έρευνας και Διδασκαλίας» τόσο για τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων όσο και για τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, δεδομένου ότι ο νόμος 4009/2011, προβλέπει τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα για την εκλογή μελών ΔΕΠ και ΕΠ και τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες εξέλιξης τους, επιπλέον δε για τα μέλη ΕΠ απαιτείται και επαγγελματική εμπειρία.

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ αναφερόμενη στο Σχέδιο Νόμου για τα Α.Ε.Ι που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει τα παρακάτω:

1. Ο διαχωρισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δύο παράλληλους τομείς, τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό στο Άρθρο 1 του Νόμου 4009/2011 για τα Α.Ε.Ι, το οποίο διατηρείται και στο Σχέδιο Νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση, είναι αναχρονιστικός και αντιεπιστημονικός και γι’ αυτό θα πρέπει να καταργηθεί.

Η διατύπωση του Άρθρου 1 θα πρέπει να περιοριστεί στην παράγραφο 1 σύμφωνα με την οποία: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τα ΤΕΙ και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στον παρόντα νόμο».

2. Υιοθέτηση ενιαίας ονοματολογίας για όλα τα Α.Ε.Ι, των όρων: Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητος όπως ακριβώς ισχύει η ίδια ονοματολογία για τους Κοσμήτορες των Σχολών, Κοσμητεία, Προέδρους Τμημάτων και Διευθυντές Τομέων.

3. Ζητάμε να συμπεριληφθεί στο Σ/Ν, η δυνατότητα οργάνωσης Τρίτου Κύκλου Σπουδών, δηλαδή εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών και στα ΤΕΙ, με τον καθορισμό κριτήριων ακαδημαϊκής ωριμότητας και μετά από προτάσεις των Ιδρυμάτων.

4. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, ειδικότερα για τα τμήματα της ΣΤΕΦ, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

5. Αναφορικά με την ίδρυση στα Α.Ε.Ι νέων τμημάτων διετών Προγραμμάτων Σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ΑΕΙ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.

6. Αξιολόγηση όλων των ΠΜΣ των Α.Ε.Ι από την ΑΔΙΠ. Η αποκλειστική ευθύνη ίδρυσης και λειτουργίας των ΠΜΣ θα πρέπει να ανήκει στα Ιδρύματα και οι προϋπολογισμοί τους θα πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο, για να υπάρχει πλήρης διάφανεια. Για τα ΠΜΣ πρέπει εξ αρχής να οριστούν ποσοστά των φοιτητών που δύνανται να εγγραφούν χωρίς δίδακτρα διότι τίθεται θέμα βιωσιμότητάς τους.

7. Η απάλειψη στο Άρθρο 3 (Ακαδημαϊκές Ελευθερίες) παρ. 2 του όρου περιπτώσεις πλημμελημάτων.

8. Να διορθωθεί η αδικία για τη βαθμίδα ΕΔΙΠ των ΤΕΙ και να ισχύσει αναλογικά ότι ισχύει και για την βαθμίδα ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων (χορήγηση επιδόματος έρευνας και διδασκαλίας και βαθμίδες στον βασικό μισθό Α,Β,Γ,Δ).

Θεωρούμε ότι ο Ενιαιός Χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Κοκκόσης Απόστολος AΕΙ Πειραιά Τ.Τ

Ο Γενικός Γραμματέας Αδαμίδης Παναγιώτης ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από το esos.gr

Επίκαιρα

 • Να αποσυρθεί όλο το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου και ειδικά το κατάπτυστο Άρθρο 46

  Αθήνα, 12-06-2017

  Η Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στην Έκτακτη Συνεδρίαση της, στις 9-6-2017, συζήτησε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για τη ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

  Το σχέδιο νόμου του Υπουργού Παιδείας περιλαμβάνει αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι οποίες απορρυθμίζουν και υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι με την αλλοίωση του σκοπού τους, μέσω του «δούρειου ίππου των διετών προγραμμάτων» στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της Κυβέρνησης και των Θεσμών για τη μείωση των Α.Ε.Ι σε 20 σε όλη την χώρα (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΙΙ)!

  Περισσότερα...  
 • Ο Υπουργός Παιδείας και το Τ.Ε.Ε λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

  Αθήνα, 25-05-2017

  Μας προκαλεί εντύπωση, η από το πουθενά (εκτός αν είχε προηγηθεί συνεννόηση με το Τ.Ε.Ε) δήλωση του Υπουργού Παιδείας σήμερα στο Κοινοβούλιο για την απόφαση της Δ.Ε του Τ.Ε.Ε.

  Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη και ηθικά απαράδεκτη δεδομένου ότι εδώ και δυο μήνες ο Υπουργός έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου νόμου από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με την σύμφωνη γνώμη των Τ.Ε.Ι, την οποία δεν τολμά ούτε να την επεξεργαστεί, ούτε να την φέρει στη Βουλή, για να λυθούν επιτέλους τα εκκρεμή από χρόνια, όπως ο ίδιος παραδέχεται επαγγελματικά θέματα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, Μηχανικών και όχι μόνο.

  Περισσότερα...