Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Οι τοποθετήσεις των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών για το άρθρο 46

κατά την 3η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

vouliΔημοσιεύουμε τις τοποθετήσεις των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών των Κομμάτων, κατά την 3η (26-07-2017) Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Επισημαίνουμε ότι στη 2η Συνεδρίαση (25-07-2017) της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων όπου συμμετείχε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και κατέθεσε ειδικό υπόμνημα.

 

Η Εισηγήτρια της Κυβέρνησης κα Μ. Τζούφη για το άρθρο 46 τόνισε:

«Στο Κεφάλαιο Ζ΄ μιλάμε για τη θεσμοθέτηση των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, που παρέχονται από τα πενταετή προγράμματα σπουδών, με αναγνώριση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων στους αποφοίτους αυτών των σχολών και των θεμάτων, που ήταν και ένα πάγιο αίτημα.»

 

Η Εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Ν.Δ) κα Ν. Κεραμέως τόνισε πως:

«στην παρ. 3 ορίζετε την διαδικασία έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ. Κύριε Υπουργέ, πολύ φοβούμαστε ότι, για άλλη μια φορά, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι έχουν γίνει απόπειρες και από άλλες ηγεσίες να ρυθμιστεί το εν λόγω ζήτημα κατά το παρελθόν και η ρύθμιση δυστυχώς, είτε για συγκυριακούς, είτε για άλλους λόγους, «έμεινε» ανεφάρμοστη στις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων. Όχι μόνο αυτό, εν προκειμένω για την πρόταση του Προεδρικού Διατάγματος συστήνετε άλλη μια επιτροπή, τα μέλη της οποίας επιλέγετε εσείς! Κυρίες και κύριοι, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να λυθεί άπαξ και αποτελεσματικά.»

 

Ο Ειδικός Αγορητής της ΔΗ.ΣΥΜ κ Δ. Κωνσταντόπουλος για το άρθρο 46 τόνισε:

«Πρέπει, κύριε Υπουργέ, να ξαναδείτε το άρθρο 46, διότι εδώ όπως έχω πει και πριν έχουμε αμαρτίες 30 ετών και όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Εδώ πρέπει να ξαναδείτε το άρθρο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλους τους πτυχιούχους των ΤΕΙ εδώ και 30 χρόνια. Δεν μπορεί άλλο να είναι αυτοί οι άνθρωποι σε ομηρία. Πρέπει επιτέλους, κύριε υπουργέ, να δώσουμε λύσεις, γιατί με τη ρύθμιση όπως αναφέρεται, δεν κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως είναι το ζητούμενο εδώ και 30 χρόνια όπως είπα, διότι δεν ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αλλά, απλά τι είναι; Ένα πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες ή προσόντα.

Έτσι, κύριε Υπουργέ, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε αφενός πτυχιούχους ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ με ρυθμισμένα θα έλεγα επαγγελματικά δικαιώματα και αφετέρου πτυχιούχους με προσόντα ή με πρόσβαση σε κάποιες δραστηριότητες. Θυμίζω, ότι η κείμενη νομοθεσία ρητά απαιτεί την ύπαρξη επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι προσόντων για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων με προεδρικό διάταγμα και όχι προσόντων.

...

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε οι προτάσεις μας για τα θέματα που αφορούν, πρώτον το άσυλο, τα μεταπτυχιακά, τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ, τη συμμετοχή των θεσμών στα όργανα και των ΕΛΚΕ πιστεύω να γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές. Όμως, να ξέρετε, ότι θα έχουμε αποτύχει για άλλη μια φορά και θα διαιωνίζεται μια κατάσταση όπως διαιωνίζεται εδώ και 30 χρόνια, εάν δεν δώσουμε λύσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι σε ομηρία. Πρέπει επιτέλους, να κάνουμε πράξη αυτό που μεταξύ μας όλοι λέμε. Ναι εδώ και τώρα επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των ΤΕΙ.»

 

Ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ κ Γ. Δελής τόνισε:

«Τέλος, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το άρθρο 46 που θεσμοθετεί τα πενταετή, τα λεγόμενα integrated master. Ξέρετε όσο περισσότερο αυξάνει η κλίμακα της κατηγοριοποίησης των πτυχίων, τόσο μεγαλώνει και η ανασφάλεια των πτυχιούχων, αφού αυτό που μετράει τελικά στην καπιταλιστική «πιάτσα», είναι το ποια ακριβώς προσόντα, από τους αποφοίτους, ζητά ο εργοδότης κάθε φορά και το πόσο φθηνά μπορεί να τα βρει αυτά για να τα βάλει στην δούλεψη του. Μόνο που αυτό πολύ απλά σημαίνει ανταγωνισμός. Ανταγωνισμός που ρίχνει ολοένα και περισσότερο την τιμή της επιστημονικής εργατικής δύναμης.»

 

Ο Ειδικός Αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ Γ. Μαυρωτάς δεν έκανε αναφορά για το άρθρο 46

 

Ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ κ Κ. Κατσίκης τόνισε:

«Με το άρθρο 46 ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση πτυχίων ΑΕΙ 5ετούς τουλάχιστον φοίτησης ως ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Πρόκειται για αναγνώριση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων στους αποφοίτους των τμημάτων ή σχολών των ΑΕΙ που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης ορίζεται η διαδικασία έκδοσης πδ για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάση προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών πτυχιούχων ΤΕΙ.

Το άρθρο 46 κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί αφού είναι σίγουρο ότι θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα στο ζήτημα της επίλυσης της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων ΤΕΙ που παραμένει άλυτο εδώ και 35 χρόνια από την ίδρυση των ιδρυμάτων. Η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών που ως χώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε και τη λύση που δόθηκε στα αντίστοιχα με τα ΤΕΙ ανώτατα ιδρύματα σε χώρες της ΕΕ.»

 

Ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων κ Αν. Μεγαλομύστακας τόνισε:

«το άρθρο 46, θίγει ένα πολύ σημαντικό θέμα, ένα πρόβλημα, που οφείλεται στον κακό σχεδιασμό και στην κακή πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις.

Στις παραγράφους 1 και 2, που δίνετε το master, είναι κάτι, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός, δεν αφορά μισθολογικά ευεργετήματα, αλλά μόνο ακαδημαϊκή εξομοίωση. Θα έπρεπε να το φροντίσουμε και αυτό, δεν ξέρω αν είναι δίκαιο για όλους αυτούς που έχουν αυτά τα πτυχία. Στην παράγραφο 3 κάνετε ένα βήμα για τη λύση αυτού του σημαντικού προβλήματος, αλλά στην ουσία αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά προσόντα και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Θέλουμε οριστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σ' αυτούς τους τομείς.»

Επίκαιρα

 • Πρόταση Νόμου στη Βουλή κατέθεσαν 6 Βουλευτές για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 17-10-2018

  Κατατέθηκε σήμερα, δύο μόλις μέρες μετά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποίησε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, πρόταση νόμου για τη «Ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Μηχανικών και άλλες διατάξεις», η οποία απηχεί σε σημαντικό βαθμό και τις θέσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με την προσθήκη, ότι συγκεκριμένες διατάξεις της πρότασης νόμου των 6 Βουλευτών περιλαμβάνουν και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Πανεπιστημιακού Τομέα 4ετούς φοίτησης (μέχρι στιγμής του ΠΑΔΑ).

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει σε έξι (6) Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), τους κκ Βασίλειο Κεγκέρογλου (Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτή Ηρακλείου), Γεώργιο Δημήτριο Καρρά (Βουλευτή Β' Αθηνών), Μιχαήλ Τζελέπη (Βουλευτή Σερρών), Θεόδωρο Παπαθεοδώρου (Βουλευτή Αχαΐας), Γεώργιο Αρβανιτίδη (Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης) και Δημήτριο Κωνσταντόπουλο (Βουλευτή Αιτωλίας και Ακαρνανίας).

  Περισσότερα...  
 • Περί διαλόγου με το Τ.Ε.Ε!

  Αθήνα, 28-09-2018

  Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

  Το Τ.Ε.Ε ουδέποτε θέλησε ειλικρινά να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με το πλαίσιο και τους όρους άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ελλάδα και αυτό διότι θα έρχονταν στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα όπως:

  • η νομοθεσία που προβλέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα, η οποία, τουλάχιστον για τις κλασικές ειδικότητες, ανάγεται στη δεκαετία του ‘30
  • οι αλληλοεπικαλύψεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών,
  • ο τρόπος έκδοσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος (προφορικές εξετάσεις στην διπλωματική εργασία), βάσει της οποίας αποκτούν αμέσως το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού απεριορίστως και όχι σταδιακά, όπως συμβαίνει για άλλα επαγγέλματα στην Ελλάδα (πχ δικηγόροι).
  Περισσότερα...