Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 145 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

tzavarasΜε ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, κ Κ. Τζαβάρας, επισημαίνει ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και, κατ’ επέκταση, οδηγούνται στην ανεργία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε., που κατά βάση δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την καταμέτρηση γεωτεμαχίων και την αξιοποίηση της οικοδομήσιμης γης, λόγω του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, στην βάση δεδομένων της "Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.".

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4409/2016, ενεργοποιήθηκε από τις 16/7/2018 η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, που αποτελούν απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία για τις εμπράγματες συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Πλέον, τα ως άνω διαγράμματα, προκειμένου να είναι έγκυρα για να χρησιμοποιηθούν στις σχετικές συναλλαγές, θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό υποβολής στην ειδική ψηφιακή υποδοχή του Ελληνικού Κτηματολογίου από τον συντάκτη τους.

Ο συντάξας μηχανικός για να εισέλθει στην εφαρμογή υποχρεούται να έχει πιστοποιηθεί και να διαθέτει στοιχεία πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα οποία βέβαια διατίθενται μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ. Από την διαδικασία αυτή όμως αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οι οποίοι δεν είναι μέλη του ΤΕΕ, με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό τους από επαγγελματικές δραστηριότητες που ανέκαθεν εκτελούσαν, ήτοι την καταμέτρηση γεωτεμαχίων για την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Επειδή με την διαδικασία αυτή υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τους εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ πτυχιούχους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων της χώρας,

Επειδή δημιουργείται πρόβλημα στην κτηματαγορά σε σχέση με διαγράμματα, τα οποία έχουν ήδη συνταχθεί και υπογράφει αλλά δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθούν στην ψηφιακή εφαρμογή, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης του συντάκτη τους.

Επειδή με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση αποκλείονται από την αγορά εργασίας οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οδηγούμενοι στην ανεργία, εν μέσω της σοβαρότατης κρίσης που περνά ο κλάδος τους,

Επειδή εκκρεμεί εδώ και 35 έτη το ζήτημα της τακτοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε., με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση της υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Υπουργικής Απόφασης ή στην τροποποίηση της κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των διαγραμμάτων και να ομαλοποιηθεί έτσι η κατάσταση;»

Την ερώτηση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Επίκαιρα

 • Αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά του ΠΔ99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών

  Αθήνα, 09-01-2019

  Η Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στη συνεδρίασή της στις 30-11-2018, αποφάσισε την άσκηση προσφυγής κατά του Π.Δ99/2018 κατά το μέρος που θίγονται τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Σε εκτέλεση της απόφασης αυτής, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, κατέθεσε στο Σ.τ.Ε αίτηση ακύρωσης κατά συγκεκριμένων διατάξεων του Π.Δ99/2018. Στην αίτηση ακύρωσης συμμετέχουν και συνάδελφοι Πτυχιούχοι Μηχανικοί - ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνει πλήθος νομικών και δικαστικών ενεργειών, όσον αφορά στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει προβεί στο άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά δικαστικών προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια, που θα αφορούν την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της.

  Περισσότερα...  
 • Θέλουν να μας πάνε 50 χρόνια πίσω

  Αθήνα 22-11-2018

  ΝΤΡΟΠΗ, ΑΙΣΧΟΣ και ΚΑΤΑΝΤΙΑ

  Η Κοροϊδία σε βάρος του κλάδου των μηχανικών Τ.Ε.Ι, μάλλον ολοκληρώθηκε αφού: “Η εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 46 του Νόμου 4485/2017 μας πηγαίνει 50 χρόνια πίσω» και «τα Επαγγελματικά δικαιώματα που ετοιμάζονται για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής ΤΕΙ και Ισότιμων Σχολών - δεν είναι για Μηχανικούς απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα (Α.Τ.Ε.Ι ), αλλά για εμπειροτέχνες οικοδομικών εργασιών!».

  Με αυτές τις δηλώσεις αντέδρασαν αμέσως μόλις έμαθαν τα «μαντάτα» της επιτροπής, οι Καθηγητές των οικείων Σχολών που επί χρόνια διδάσκουν υποψήφιους Μηχανικούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

  Ντροπή στον κ. Γαβρόγλου, στην Επιτροπή του και, ιδιαίτερα, σε όσους από τον κλάδο Τ.Ε συνέπραξαν ως μέλη των επιτροπών του, τους διευκόλυναν ΚΑΙ τους νομιμοποίησαν!!

  Περισσότερα...