Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 443 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 25-06-2019

anakoinosiΜόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Υπουργός Παιδείας με ανακοίνωση του περιγράφει γενικά μια πρόταση για αντιστοίχηση - ισοτίμηση πτυχίων Τμημάτων Τ.Ε.Ι με τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης των εν λόγω προτάσεων είναι τουλάχιστον αστεία, αν δεν αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, καθώς για να εφαρμοστούν όσα εξήγγειλε ο κ. Γαβρόγλου, απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αναλάβει η επόμενη Κυβέρνηση, που, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ΔΕΝ θα είναι η ίδια!

Μοναδικός στόχος και σκοπός του κ. Γαβρόγλου είναι η ψηφοθηρία, σε μία περίοδο που τα πράγματα μόνο αισιόδοξα δεν είναι, για τον ίδιο και το σύστημα που τον στηρίζει, ύστερα και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εξαιτίας της γενικότητας και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από τον Υπουργό, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δεν έχει νόημα ο αναλυτικός σχολιασμός της πρότασης, όπως πχ, το «παρόμοιο πρόγραμμα Σπουδών ΠΕ», οι εξετάσεις των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι σε μαθήματα που θα αποφασίζουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Όλοι αντιλαμβάνονται τις παγίδες που υποκρύπτονται…

Ωστόσο, παρόλο που θεωρούμε τη συγκεκριμένη εξαγγελία του απερχόμενου Υπουργού Παιδείας, ως ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, οφείλουμε να σταθούμε στα ακόλουθα βασικά σημεία:

• Μέχρι πρότινος, ο Υπουργός τόνιζε ότι τα Τ.Ε.Ι είναι Α.Ε.Ι, άρα και ισότιμα με τα Πανεπιστήμια, σε αναγνώριση της σχετικής νομοθεσίας. Πώς είναι δυνατόν, τώρα, να μιλά για ισοτίμηση Πτυχίων; Πρόκειται για άλλη μία «αλλαγή στάσης», όπως μας είχε συνηθίσει, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του;

• Η διαδικασία σύγκρισης προγραμμάτων σπουδών, μεταξύ ισοτίμων Τμημάτων, και η εξέταση σε επιπλέον μαθήματα, αποτελεί πρωτοτυπία, δεδομένου ότι τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν, διαχρονικά, σε όλα τα Α.Ε.Ι.

Σύμφωνα με την πρόταση Γαβρόγλου, μετά από κάθε αλλαγή προγράμματος σπουδών ενός Τμήματος, οι παλαιότεροι πτυχιούχοι θα έπρεπε να δίνουν εξετάσεις στα μαθήματα που έχουν προστεθεί, προκειμένου να «επικαιροποιήσουν» το πτυχίο τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους Μηχανικούς ΤΕΙ, ο Υπουργός Παιδείας όφειλε να ζητήσει συγγνώμη για την απόλυτη αποτυχία του, στο θέμα της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με Νόμο.

Αντ’ αυτού, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, παρέδωσε την αρμοδιότητα έκδοσης δικαιωμάτων στον - γνωστό για την «συμπάθεια» του στους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι - Υπουργό Υποδομών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και συνεχίζει τον εμπαιγμό, δηλώνοντας ότι, δήθεν, έβαλε τις στέρεες βάσεις για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων «στα πρότυπα του Π.Δ 99/2018».

Λίγη ντροπή, δεν βλάπτει.

Ξεχνά, βέβαια, να αναφέρει ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών, αν και τα συνέταξαν μόνοι τους, δεν κατάφεραν να τα βρουν ούτε μεταξύ τους, όπως αποδεικνύεται και από το πλήθος προσφυγών κατά του Π.Δ99/2018, οι οποίες έχουν κατατεθεί από πολλούς συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών και όχι μόνο.

Η ουσία είναι μία: Αυτό που ζητούν, και δικαιούνται, οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στα τετραετή προγράμματα σπουδών τους.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Κάθε άλλη σχετική πρόταση, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών, είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και υφαρπαγής της ψήφου τους.

Οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν τους αλαζόνες Υπουργούς Παιδείας - Υποδομών - Περιβάλλοντος - Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της παρούσας κυβέρνησης και τη συγκεκριμένη πολιτική.

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

e-Υπηρεσίες

Επίκαιρα

  • Ακρόαση της ΕΕΤΕΜ στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ - Ζητήθηκε η απόσυρση του άρθρου για την μεταφορά της ευθύνης ελέγχου των μετρητών στους Ηλεκτρολόγους

    Παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 22-4-2024, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη 2η συνεδρίασή της (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και προσώπων) για την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ ««Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,  γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

    Περισσότερα...