Αθήνα, 30-04-20
Αύριο ξημερώνει Πρωτομαγιά. Μια Πρωτομαγιά αλλιώτικη, διαφορετική, καθώς δεν θα μπορούμε να ξεχυθούμε στους δρόμους για να τιμήσουμε τους αγώνες του Εργατικού Κινήματος.
Μια Πρωτομαγιά πρωτόγνωρη, την οποία θα γιορτάσουμε – τουλάχιστον, αύριο – πιο σιωπηρά και πιο νοερά από ποτέ.
Και αν η πανδημία έχει επικρατήσει στη σκέψη, την επικαιρότητα και την καθημερινότητά μας, δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εξάλλου, τον καιρό αυτό, πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συγκυρία ως «άλλοθι», προκειμένου να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ως συνέπεια της εμφάνισης του νέου ιού.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποφέρουν, ως αποτέλεσμα άθλιων συνθηκών εργασίας, αλλά και πολιτικών, που στόχο έχουν την προστασία του εργοδότη, και όχι του εργαζόμενου.
Οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι. αντιμετωπίζουν το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι, τριάντα επτά (37) έτη από την ίδρυση των Ιδρυμάτων – τα οποία πλέον καταργήθηκαν – εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να ασκήσουν απρόσκοπτα το επάγγελμά τους.
Στόχος των Πτυχιούχων Μηχανικών, όπως και όλων των εργαζομένων, είναι η εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών για όλους τους Έλληνες, με αλλαγές που θα ελαφρύνουν τα βάρη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών.
Ειδικότερα, εν μέσω πανδημίας, θεωρούν επιτακτική:
- Τη στήριξη και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας
- Τη λήψη απαραιτήτων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
- Την αποφυγή μειώσεων των μισθών και
- Την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
Επιπλέον, ζητούν:
- Τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης νομοθεσίας που διέπει το επάγγελμα του Μηχανικού, καθώς και την πλήρη απελευθέρωσή του επαγγέλματος
- Την άμεση έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες που εκκρεμούν, με εφαρμογή της σχετικής Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, να αμείβονται όποτε και όπως πρέπει, διασφαλίζοντας τη διαβίωση, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.
Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.