Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

anakoinosiΑθήνα, 12-02-2021

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

Ταυτόχρονα, θεσμοθέτησε την ίδρυση διετών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, προχώρησε στην κατάργηση των διετών προγραμμάτων αυτών, τα οποία, από ό,τι σχεδιάζεται, θα «αντικατασταθούν» από τα νέα τριετή τμήματα.

Τίθεται το ερώτημα - Ποια προβλήματα, τα οποία θα προέκυπταν από τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων, έρχεται να λύσει η δημιουργία τριετών τμημάτων όταν μάλιστα σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης είχε καθιερωθεί το μοντέλο των 4 ετών (240 ECTS) για βασικό τίτλο σπουδών το οποίο ήταν απόλυτα συμβατό με τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, σε αντίθεση με τα 5ετη Grecomasters;

 

Έχει γίνει κάποια, έστω στοιχειώδη, μελέτη σχετικά με τις ανάγκες της χώρας όσον αφορά στην τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση;

Αν η Κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την Τεχνολογική Εκπαίδευση, οφείλει να το καταθέσει σε δημόσιο διάλογο, έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει και δυστυχώς η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια, λανθασμένη, τακτική, που έχει ακολουθηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από ό,τι φαίνεται, η απροθυμία έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για Μηχανικούς Τ.Ε.Ι που να αντιστοιχούν στον ανώτατο χαρακτήρα των σπουδών τους, και η ανάθεση της χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής στη γνωστή συντεχνία η οποία οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των Α.Τ.Ε.Ι, οδηγεί στην «επινόηση» του μοντέλου των τριετών σπουδών!!

Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, τη στιγμή που απονέμονται επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα των πολυτεχνικών σχολών σε αποφοίτους Κολλεγίων, η συντριπτική πλειονότητα των Μηχανικών Α.Τ.Ε.Ι και Ισοτίμων σχολών δημοσίων ιδρυμάτων, περιμένουν ακόμη την έκδοση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων!

Ανάξιες λόγου είναι και οι «δικαιολογίες» ότι με την κατάργηση των Τ.Ε.Ι χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές δεν κατάφεραν να σπουδάσουν.

Αυτό που δεν εξηγεί το υπουργείο είναι το εξής: για ποιο λόγο ένας υποψήφιος φοιτητής να επιλέξει ένα τριετές τμήμα, αν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων το επάγγελμα που θα μπορεί ν’ ασκήσει;

Αν η Κυβέρνηση κόπτεται τόσο πολύ να διορθώσει τα κακώς κείμενα της τεχνικής εκπαίδευσης, το πρώτο πράγμα που όφειλε να κάνει είναι να προχωρήσει στον πλήρη καθορισμό του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, βασιζόμενη στην πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ανακτήσει άμεσα την αρμοδιότητα έκδοσης τους από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο ουδεμία αντικειμενικότητα και αμεροληψία μπορεί να διασφαλίσει.

Στη συνέχεια, βλέποντας τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας, να εξετάσει και πιθανώς να προχωρήσει στην ίδρυση άλλων δομών τεχνικής εκπαίδευσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει, ταυτόχρονα, στην ίδια διάταξη ίδρυσης των δομών αυτών, να προβλέπονται με σαφή τρόπο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, έτσι ώστε όσοι αποφασίσουν να επιλέξουν τα τμήματα αυτά να είναι σαφές το επάγγελμα που θα δύνανται ν’ ασκήσουν.

Αν η Κυβέρνηση δεν πει ΟΧΙ στα λάθη του παρελθόντος, το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργήσει εκ νέου δεκάδες χιλιάδες θύματα που θα οδηγηθούν σε επαγγελματική ομηρία, όπως ήδη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Πρόσφατες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Αθήνα, 14-05-2020

  Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπό το φως των νέων συνθηκών, λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς στην κανονικότητα, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία, προς επίλυση θεμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που ανακύπτουν, όσο δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα που τα προκαλούν.

  Συγκεκριμένα:

  Αίτημα για ένταξη και των συναδέλφων που είναι μέλη σε εταιρείες στην ενίσχυση επιστημόνων των 600€

  Με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση (4-5-2020), η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε την άμεση ένταξη και των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι που μετέχουν σε εταιρείες στους δικαιούχους της ειδικής Ενίσχυσης των 600€ αποστέλλοντας στο Υπουργείο και τα σχετικά στοιχεία των συναδέλφων. Οι εν λόγω συνάδελφοι επειδή δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ ως φυσικά πρόσωπα αποκλείονταν από την διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600€, η οποία δίνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες παρότι πλήττονται το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

  Περισσότερα...  
 • Προτεραιότητα της Κυβέρνησης οι απόφοιτοι των Κολλεγίων - Στον Καιάδα οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 23-01-2020

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία συνεχίζεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολλεγίων σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους που έγινε σε προηγούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

  Περισσότερα...