Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

tzavarasΜε ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, κ Κ. Τζαβάρας, επισημαίνει ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και, κατ’ επέκταση, οδηγούνται στην ανεργία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε., που κατά βάση δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την καταμέτρηση γεωτεμαχίων και την αξιοποίηση της οικοδομήσιμης γης, λόγω του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, στην βάση δεδομένων της "Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.".

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4409/2016, ενεργοποιήθηκε από τις 16/7/2018 η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, που αποτελούν απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία για τις εμπράγματες συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Πλέον, τα ως άνω διαγράμματα, προκειμένου να είναι έγκυρα για να χρησιμοποιηθούν στις σχετικές συναλλαγές, θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό υποβολής στην ειδική ψηφιακή υποδοχή του Ελληνικού Κτηματολογίου από τον συντάκτη τους.

Ο συντάξας μηχανικός για να εισέλθει στην εφαρμογή υποχρεούται να έχει πιστοποιηθεί και να διαθέτει στοιχεία πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα οποία βέβαια διατίθενται μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ. Από την διαδικασία αυτή όμως αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οι οποίοι δεν είναι μέλη του ΤΕΕ, με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό τους από επαγγελματικές δραστηριότητες που ανέκαθεν εκτελούσαν, ήτοι την καταμέτρηση γεωτεμαχίων για την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Επειδή με την διαδικασία αυτή υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τους εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ πτυχιούχους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων της χώρας,

Επειδή δημιουργείται πρόβλημα στην κτηματαγορά σε σχέση με διαγράμματα, τα οποία έχουν ήδη συνταχθεί και υπογράφει αλλά δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθούν στην ψηφιακή εφαρμογή, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης του συντάκτη τους.

Επειδή με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση αποκλείονται από την αγορά εργασίας οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οδηγούμενοι στην ανεργία, εν μέσω της σοβαρότατης κρίσης που περνά ο κλάδος τους,

Επειδή εκκρεμεί εδώ και 35 έτη το ζήτημα της τακτοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε., με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση της υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Υπουργικής Απόφασης ή στην τροποποίηση της κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των διαγραμμάτων και να ομαλοποιηθεί έτσι η κατάσταση;»

Την ερώτηση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Επίκαιρα

 • Πρόσφατες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Αθήνα, 14-05-2020

  Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπό το φως των νέων συνθηκών, λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς στην κανονικότητα, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία, προς επίλυση θεμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που ανακύπτουν, όσο δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα που τα προκαλούν.

  Συγκεκριμένα:

  Αίτημα για ένταξη και των συναδέλφων που είναι μέλη σε εταιρείες στην ενίσχυση επιστημόνων των 600€

  Με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση (4-5-2020), η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε την άμεση ένταξη και των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι που μετέχουν σε εταιρείες στους δικαιούχους της ειδικής Ενίσχυσης των 600€ αποστέλλοντας στο Υπουργείο και τα σχετικά στοιχεία των συναδέλφων. Οι εν λόγω συνάδελφοι επειδή δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ ως φυσικά πρόσωπα αποκλείονταν από την διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600€, η οποία δίνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες παρότι πλήττονται το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

  Περισσότερα...  
 • Προτεραιότητα της Κυβέρνησης οι απόφοιτοι των Κολλεγίων - Στον Καιάδα οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 23-01-2020

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία συνεχίζεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολλεγίων σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους που έγινε σε προηγούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

  Περισσότερα...