Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

anakoinosiΑθήνα 9-11-2018

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ.99/2018 (ΦΕΚ 187Α/ 05-11-2018) για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των «αναξιοπαθούντων» Διπλωματούχων Μηχανικών.

Αν κάποιοι στην Κυβέρνηση έχουν την εντύπωση ότι είναι προσωπική τους υπόθεση το ζήτημα της Εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της, είναι τελείως γελασμένοι.

Είναι πολύ λίγοι και είναι πολύ αργά γι αυτούς ….

Μέχρι και οι «εκλεκτοί τους» οι «δικοί τους άνθρωποι», που διόρισαν ως μέλη, παρακάμπτοντας τον οικείο φορέα (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ), για να στολίσουν τις Επιτροπές τους και με πτυχιούχους μηχανικούς, ως θλιβερή μειοψηφία, επιτέλους κατάλαβαν τα παιχνίδια και την κοροϊδία της κυβέρνησης, του Υπουργού και του ευκαιριακού τους συμμάχου (Τ.Ε.Ε) και τους …. εγκατέλειψαν.!!

Μένει να ζητήσουν, ελπίζουμε, συγνώμη από τους συναδέλφους τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του Τεχνολογικού Τομέα, διότι για κομματικούς λόγους υποβοήθησαν την κυβέρνηση να παρακάμψει τον νόμιμο φορέα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της γνωστής, σε μας, συντεχνίας !!!

Το εν λόγω Π.Δ δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα του επαγγέλματος του Μηχανικού (ως μνημονιακή υποχρέωση), δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει ούτε καν κάποιo στοιχειώδες ξεκαθάρισμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας των πολυτεχνικών σχολών με βάση τα προγράμματα σπουδών.

Στην πράξη το Π.Δ99/2018, αποτελεί απλή αντιγραφή και κωδικοποίηση των νόμων του 1930 και 1934 και βασιλικών διαταγμάτων, αφού όλοι πάλι, θα τα κάνουν όλα!

Ενδεικτικά: Ο Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του Προγράμματος Σπουδών που ακολουθεί, ασκεί τις δραστηριότητες όλων των κατευθύνσεων και φυσικά εξακολουθεί να ασκεί τις επαγγελματικές δραστηριότητες και του Αρχιτέκτονα και του Τοπογράφου όπως και άλλων ειδικοτήτων!

Το ίδιο ισχύει και για τους Διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους και Mηχανολόγους.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο επανακαθορισμός (ξεκαθάρισμα) των ήδη με νόμο κατοχυρωμένων ολιστικών επαγγελματικών τους δικαιωμάτων προβλέπονταν στο άρθρου 29 του ν.4439/2016, που στόχο υποτίθεται πως είχε, τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών τους!

Η διαδικασία του άρθρου 29, προέβλεπε μάλιστα Επιτροπή και Ομάδες έργου που απαρτίζονταν δυστυχώς σχεδόν εξ ολοκλήρου από εκπροσώπους και μέλη του Τ.Ε.Ε και φυσικά δεν συμμετείχε κανένα μέλος Δ.Ε.Π Τ.Ε.Ι. Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει..

Ωστόσο για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, η Κυβέρνηση ακολούθησε την αντίθετη διαδικασία, ήτοι, τις Επιτροπές Γαβρόγλου (άρθρο 46, §4, ν.4485/2017), οι οποίες δεν καλούνται να καθορίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά τα «προσόντα»!!

Και το χειρότερο, στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν  πλειοψηφικά τα μέλη του Τ.Ε.Ε, χωρίς την συμμετοχή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Οι εν λόγω Επιτροπες, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε λειτούργησαν πλήρως και τώρα βρίσκονται σε αποσύνθεση, αφού παραιτήθηκαν ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά μέλη της μειοψηφίας, που είχε επιλέξει ο ίδιος ο Υπουργός!

Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα πορίσματά τους, ένα χρόνο μετά την σύστασή τους, αγνοούνται!!

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από γραπτή παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ενώπιον του ΣτΕ, για το επίμαχο Π.Δ (99/2018), αποφεύχθηκε η διατύπωση ότι μόνο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί «έχουν τις γνώσεις και είναι ικανοί» να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού, όπως προκλητικά περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο!!

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε, στο βαθμό που τυχόν απαιτηθεί, για οποιαδήποτε, επιπρόσθετη, παρέμβαση μας κατά του εν λόγω Π.Δ, εάν διαπιστωθεί, από την νομική υπηρεσία, ότι ανακύπτουν προβλήματα σε βάρος των μελών μας.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν νομιμοποιείται πλέον να μιλά ότι δεν μπορεί, δήθεν, να βγάλει επαγγελματικά δικαιώματα για τον κλάδο μας, τη στιγμή που έβαλε την υπογραφή του στο Π.Δ 99/2018 με το οποίο καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων Μηχανικών.

Η Κυβέρνηση, τα τελευταία τρία (3) χρόνια, με πράξεις και ενέργειες της, ενισχύει τους ισχυρούς και τις συντεχνίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι μέλη της γνωστής Συντεχνίας.

Καλούμε για ακόμα μία φορά την Κυβέρνηση:

Να προχωρήσει ΤΩΡΑ, στην ρύθμιση των Επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, τα οποία εκκρεμούν εδώ και 35 χρόνια, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε σχετική πρόταση Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από έξι βουλευτές στις 17-10-2018 και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της πρότασης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (των πτυχιούχων), η οποία έχει λάβει και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ), αξιοποιώντας παράλληλα και τις σχετικές παρατηρήσεις – διατυπώσεις από τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης μέσω των σχετικών ερωτήσεων, που έχουν καταθέσει, το τελευταίο διάστημα, στη Βουλή, για τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

Επίκαιρα

 • Παρέμβαση Βουλευτών για τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  Ερώτηση για  τους Υπουργούς Παιδείας και ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Νίκη  Κεραμέως και  Κ. Καραμανλή,   για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  κατέθεσαν Επτά (7) Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 

  Την Ερώτηση κατέθεσαν: ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής , Β. Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), η Υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), οι δυο Κοινοβουλευτικοί   Εκπρόσωποι:   Μιχ. Κατρίνης (Ηλείας) και Κ. Σκανδαλίδης (Α’ Αθήνας),   και οι  Βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος  (Αιτωλ/νιας) και Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρας) οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην  Πρωθυπουργός  και βουλευτής Αχαΐας  Γ. Α. Παπανδρέου.

  Περισσότερα...  
 • Φτάνει πια με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και την κοροϊδία των νέων ανθρώπων

  Αθήνα, 12-02-2021

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

  Περισσότερα...