Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 04-12-2018

Για τα επείγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο

anakoinosiΠραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30-11-2018 η συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

Α. Το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δ.E & E.Y, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί στη δημοσιότητα και το οποίο κρίθηκε προσβλητικό και απαράδεκτο.

Β. Ο έλεγχος της νομιμότητας των ηλεκτρονικών πλατφορμών που διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

Γ. Το Π.Δ99/2018 για τα δικαιώματα των Διπλ. Μηχανικών και οι σχετικές ενέργειες μας.

Δ. Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι έξι βουλευτές για τη συνολική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Ε. Η συνολική λειτουργία των Επιτροπών Γαβρόγλου, και η στάση των διορισμένων μελών από τον Υπουργό τα οποία προέρχονται από τα Α.Τ.Ε.Ι (Καθηγητών και των Πτυχιούχων).

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

 1. Εγκρίθηκε έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της Κ.Δ.Ε για το απαράδεκτο πόρισμα της Επιτροπής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής και την υποβολή αντιπροτάσεων.
 2. Η παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατά την επεξεργασία του σχετικού Π.Δ στο Σ.τ.Ε, σε περίπτωση που ο Υπουργός, αδιαφορώντας για την επαγγελματική απαξίωση του κλάδου μας, προωθήσει όμοιο σχέδιο με την πρόταση της Επιτροπής του άρθρου 46 του ν.4485/2017 και ανέθεσε ήδη στην Νομική Υπηρεσία της Ένωσης την σχετική προετοιμασία.
 3. Η συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της Κ.Δ.Ε (Πολιτικοί Μηχανικοί Δ.Ε και Ε.Υ) για την παροχή τεκμηρίωσης σχετικά με την εισήγηση της επιτροπής Γαβρόγλου και τεχνική υποστήριξη της Νομικής Υπηρεσίας.
 4. Να σταλεί Έγγραφο στα μέλη-πτυχιούχους Τ.Ε.Ι των Επιτροπών Γαβρόγλου, με το οποίο θα ζητείται, για τελευταία φορά, να αναλογιστούν τις βαριές ευθύνες τους έναντι του κλάδου και να παραιτηθούν άμεσα από αυτές.
 5. Επιστολή στους Καθηγητές Δ.Ε.Π-Τ.Ε.Ι που συμμετέχουν στις Επιτροπές του άρθρου 46 του ν.4485/2017 να παραιτηθούν από αυτές, μετά το απαράδεκτο πόρισμα της Επιτροπής για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των Πολιτικών Μηχανικών Δ.Ε και Ε.Υ και να δικαιολογήσουν την στάση τους απέναντι στους νυν και πρώην φοιτητές τους.
 6. Ενημέρωση των Τμημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ των Περιφερειακών Ενοτήτων από το Προεδρείο για το απαράδεκτο πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν ενημερωτικές επαφές των Δ.Ε των Τμημάτων με Τοπικούς βουλευτές, καθώς και προετοιμασία κινητοποιήσεων και άλλων ενδεδειγμένων ενεργειών για την απόσυρση του πορίσματος και την ανάγκη συζήτησης της πρότασης Νόμου στη Βουλή!
 7. Ενημέρωση του Γραφείου Πρωθυπουργού, για τις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας κατά του κλάδου, μέσω του πορίσματος της Επιτροπής του άρθρου 46 του ν.4485/2017.
 8. Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων καλώντας τους να πάρουν θέση στην πρόταση Νόμου των έξι βουλευτών που έχει κατατεθεί σύμφωνα με τον κανονισμό στη Βουλή!
 9. Ενημέρωση των φοιτητών των Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι και ΠΑ.Δ.Α καθώς και των Κοσμητόρων των Σχολών Μηχανικών των Τ.Ε.Ι σχετικά με την απαράδεκτη πρόταση της επιτροπής Γαβρόγλου η οποία δυστυχώς αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες ειδικότητες.
 10. Σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της στις 31-08-2018, η Κ.Δ.Ε θα προχωρήσει στην άσκηση των ενδεδειγμένων ένδικων μέσων κατά των Υπουργών Π.ΕΝ και Υ.ΜΕ και φυσικά κατά του Τ.Ε.Ε, για την προστασία των συμφερόντων των μελών της Ένωσης, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης των Ηλεκτρονικών πλατφορμών από τον διαχειριστή.
 11. Ανάθεση στη νομική υπηρεσία της διερεύνησης για την άσκηση προσφυγής κατά του Π.Δ99/2018 κατά το μέρος που θίγονται τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
 12. Άνοιγμα ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού αποκλειστικά για δικαστικές προσφυγές, στον οποίο οι συνάδελφοι που θέλουν να συμβάλουν θα μπορούν να καταθέτουν χρήματα λόγω του υψηλού κόστους των απαιτούμενων νομικών παρεμβάσεων και της οικονομικής δυσπραγίας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
 13. Επίσης, ομόφωνα, αποφασίστηκε το περιεχόμενο της αφίσας που θα εκδοθεί για την προβολή των αιτημάτων μας, αναφορικά με τα Εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών και την απαράδεκτη πρόταση της Επιτροπής Γαβρόγλου.

Σε ότι αφορά τις διάφορες Δικαστικές αποφάσεις για παράλειψη έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων: Είναι γνωστό ότι έχουν εκδοθεί αρκετές παρόμοιες αποφάσεις από το 2013 μέχρι πρόσφατα και μέσω της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αλλά και από ιδιώτες συναδέλφους. Παρότι επεβλήθησαν και πρόστιμα, τα οποία αμφιβάλουμε εάν έχουν πληρωθεί, στην πράξη όμως δεν υποχρέωσαν σε καμία περίπτωση, τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να επισπεύσει την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους για δεκάδες ειδικοτήτων που εκκρεμούν.

Αντιθέτως, μάλιστα, δεν λήφθηκαν υπόψη καθόλου ούτε από τον σημερινό Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ακολούθησε μια χρονοβόρα και παρελκυστική διαδικασία που κατέληξε στην απαράδεκτη Πρόταση για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα (προσόντα) των Πολιτικών Μηχανικών Δ.Ε και Ε.Υ!

Επομένως οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή, ως μέσο πίεσης, έχει εξαντληθεί!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Ο εμπαιγμός των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας της Κυβέρνησης, συνεχίζεται!

  Αθήνα, 25-06-2019

  Μόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Υπουργός Παιδείας με ανακοίνωση του περιγράφει γενικά μια πρόταση για αντιστοίχηση - ισοτίμηση πτυχίων Τμημάτων Τ.Ε.Ι με τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

  Η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης των εν λόγω προτάσεων είναι τουλάχιστον αστεία, αν δεν αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, καθώς για να εφαρμοστούν όσα εξήγγειλε ο κ. Γαβρόγλου, απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αναλάβει η επόμενη Κυβέρνηση, που, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ΔΕΝ θα είναι η ίδια!

  Μοναδικός στόχος και σκοπός του κ. Γαβρόγλου είναι η ψηφοθηρία, σε μία περίοδο που τα πράγματα μόνο αισιόδοξα δεν είναι, για τον ίδιο και το σύστημα που τον στηρίζει, ύστερα και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...