Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 177 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 30-04-20

anakoinosiΑύριο ξημερώνει Πρωτομαγιά. Μια Πρωτομαγιά αλλιώτικη, διαφορετική, καθώς δεν θα μπορούμε να ξεχυθούμε στους δρόμους για να τιμήσουμε τους αγώνες του Εργατικού Κινήματος.

Μια Πρωτομαγιά πρωτόγνωρη, την οποία θα γιορτάσουμε – τουλάχιστον, αύριο – πιο σιωπηρά και πιο νοερά από ποτέ.

Και αν η πανδημία έχει επικρατήσει στη σκέψη, την επικαιρότητα και την καθημερινότητά μας, δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εξάλλου, τον καιρό αυτό, πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συγκυρία ως «άλλοθι», προκειμένου να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ως συνέπεια της εμφάνισης του νέου ιού.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποφέρουν, ως αποτέλεσμα άθλιων συνθηκών εργασίας, αλλά και πολιτικών, που στόχο έχουν την προστασία του εργοδότη, και όχι του εργαζόμενου.

Οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι. αντιμετωπίζουν το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι, τριάντα επτά (37) έτη από την ίδρυση των Ιδρυμάτων – τα οποία πλέον καταργήθηκαν – εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να ασκήσουν απρόσκοπτα το επάγγελμά τους.

Στόχος των Πτυχιούχων Μηχανικών, όπως και όλων των εργαζομένων, είναι η εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών για όλους τους Έλληνες, με αλλαγές που θα ελαφρύνουν τα βάρη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, εν μέσω πανδημίας, θεωρούν επιτακτική:

 • Τη στήριξη και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας
 • Τη λήψη απαραιτήτων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
 • Την αποφυγή μειώσεων των μισθών και
 • Την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων

Επιπλέον, ζητούν:

 • Τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης νομοθεσίας που διέπει το επάγγελμα του Μηχανικού, καθώς και την πλήρη απελευθέρωσή του επαγγέλματος
 • Την άμεση έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες που εκκρεμούν, με εφαρμογή της σχετικής Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, να αμείβονται όποτε και όπως πρέπει, διασφαλίζοντας τη διαβίωση, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Πρόσφατες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Αθήνα, 14-05-2020

  Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπό το φως των νέων συνθηκών, λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς στην κανονικότητα, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία, προς επίλυση θεμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που ανακύπτουν, όσο δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα που τα προκαλούν.

  Συγκεκριμένα:

  Αίτημα για ένταξη και των συναδέλφων που είναι μέλη σε εταιρείες στην ενίσχυση επιστημόνων των 600€

  Με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση (4-5-2020), η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε την άμεση ένταξη και των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι που μετέχουν σε εταιρείες στους δικαιούχους της ειδικής Ενίσχυσης των 600€ αποστέλλοντας στο Υπουργείο και τα σχετικά στοιχεία των συναδέλφων. Οι εν λόγω συνάδελφοι επειδή δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ ως φυσικά πρόσωπα αποκλείονταν από την διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600€, η οποία δίνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες παρότι πλήττονται το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

  Περισσότερα...  
 • Προτεραιότητα της Κυβέρνησης οι απόφοιτοι των Κολλεγίων - Στον Καιάδα οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 23-01-2020

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία συνεχίζεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολλεγίων σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους που έγινε σε προηγούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

  Περισσότερα...